تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین

غذای مازندرانی/طبیعت را نوش جان کنید

26 دی 1400
پ

 

دانلود کتاب سفره مازندرانی

 

طبیعت را نوش جان کنید
غذا به عنوان یک گرایش در شاخه ای از گردشگری تحت عنوان گردشگری فرهنگی و یکی از بهانه‌های سفر در دنیا و همچنین یکی از جاذبه‌های قابل توجه برخی از گردشگران حرفه‌ای در ایران از بعد بهداشت و سلامت و فرهنگ راهش را به اقتصادی شدن و ایجاد درآمد و اشتغال باز کرد مبحثی که زنجیره صنعت گردشگری را تکمیل و به آن رنگ و بو و  مزه داد و با اضافه شدنش به چرخه گردشگری همه جور سلیقه حتی شکم گردها را تحت پوشش گرفت
باز تولید غذاهای محلی و برگشت به سبک غذایی پیشینیان برای متنوع کردن منوی غذایی گردشگران در مناطق مختلف یکی از استراتژیهای مهم دست اندرکاران گردشگری در دنیا است که به جز حفظ ارزشها و فرهنگ و اقتصادی کردن گردشگری انتخابی آگاهانه و آزاد در اختیار گردشگر گذاشت تا به او این اطمینان را بدهد که برای آسایشش هر روز به خدماتش اضافه می کند.
در حالی که نادیده گرفتن غذاهای محلی و کم فروغ شدن جایگاه آن در رژیم غذایی ایرانی دلایل بیشماری دارد اما به اعتقاد برخی کارشناسان بهترین و کوتاه ترین  راه حل برای آشتی دادن مردم با این سبک غذایی ابا و اجدادی رونق آن در بسترگردشگری است با اقتصادی کردن این بخش از فرهنگ ایرانی و ایجاد اشتغال در قالب توسعه غذاهای بومی و محلی آنهم در چارچوب گردشگری حتی غذاهای فراموش شده هم دوباره بازیابی می شود.
به اعتقاد جامعه شناسان بازگشت به گذشته و استفاده از نوستالژی در صنعت گردشگری به غیر از مسئله مهم اقتصادی یک دیپلماسی سیاسی اجتماعی است تا انسان را از فرد گرایی که بیماری قرن حاضر و آینده است نجات دهد.ایجاد تنوع در زندگی انسان با بکارگیری سنت ها و آداب و رسوم گذشته یکی از بهترین راه ها برای آرامش انسان و آشتی او با زندگی جمعی است.رنده کردن نسخ های غذاهای قدیمی و رواج غذاهای محلی متنوع هم از جمله سنت هایی است که تقریبا به مذاق اکثر سلیقه‌ها خوش می‌آید و طرفداران پر و پا قرصی دارد.
اگر تحولاتی که سبک غذاهای ایرانی در گذر زمان پشت سر گذاشت را مطالعه و ریشه یابی و بررسی کنیم در می‌یابیم همیشه در طول تاریخ  افزایش دانشها و مهارت‌ها و جابه‌جا شدن انسان و از همه مهمتر بوجود آمدن طبقات اجتماعی و مطرح شدن برتری اقتصادی باعث به وجود آمدن تنوع غذایی شد نیاز انسان به کسب تجربیات جدید و پیچیده شدن نیازهایش مختص هیچ زمانی نیست.تجربه تاریخی نشان می‌دهد انسان هیچ گاه نتوانست در مقابل فرهنگ غالب مقاوت کند مگر اینکه فرهنگ بومی و قومی اش هنوز برایش پرجاذبه و منفعت زا باشد
پدیده گردشگری اگرچه در دهه های نخستین بصورت ناآگاهانه باعث همسان سازی گونه های غذایی شد ولی در دهه اخیر مخصوصا امروزه تمام دست اندرکاران حوزه گردشگری دنیا توجه خاص و ویژه به موضوعات غذا و رژیم غذایی دارند به طوری که به عنوان  یکی از پارامترهای تبلیغات برای جذب گردشگران در مقصدهای گردشگری مورد توجه قرا گرفته است
مازندران به لحاظ دارا بودن اقلیم متنوع کوهستان، جنگل ،دشت،ساحل و دریا همجواری با استانهای ساحلی،کشورهای ساحلی و استانهای حاشیه کویر دارای تنوع غذایی یسیاری است که امروزه برخی از آنها در معرض فراموشی است این امر اگرچه دارای ریشه ای اجتماعی و فرهنگی است ولی پدیده گردشگری در دهه اخیر بارقه های احیای غذاهای سنتی و بومی را در تمام نفاط جهان و از جمله ایران و استان مازندران بوجود آورد
اگرچه جای منوی غذاهای محلی مازنی آنچنان که باید در منوی غذاهای تاسیسات گردشگری خالی است خوشبختانه هنوزدر سفرهای علاقمندان به تغذیه سالم و خاص‌پسندان مازنی حضور پر‌رنگ دارد.در ادامه به چند نمونه از این غذاها که ظرفیت ارائه در لیست منوی‌های بین المللی تاسیسات گردشگری کشور دارد اشاره می‌شود.
اکبر جوجه برند معروف مازندران
امروزه غذا خوردن و تنوع غذایی از تامین نیاز انسان به انرزی و  ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز برای بدن پا فراتر گذاشته و به عنوان تفریح و تجربه ای  لذت بخش در کنار کسانی که دوستشان داریم به حساب می آید گاهی یک غذای خاص چنان با اقبال مردم مواجه می شود که به عنوان برند غذایی یک منطقه مطرح می شود یکی از این برندهای غذایی جوجه کبابی با اسم تجاری  اکبر جوجه است.رستوران اکبر جوجه بیشتر از نیم قرن است که سابقه دارد این رستورانهای زنجیره ای از قهوه خانه ای کوچک در جاده قدیم شهرستان گلوگاه در شرق استان مازندران شروع شد علی اکبر کلبادی با استفاده از جوجه های محلی،غذای جدید جدیدی به مشتریانش عرضه کرد که طمع و مزه متفاوتی داشت. این قهوه خانه کوچک بعد از مدت کوتاهی به رستوران اکبر جوجه معروف شد.اولین رستوران رسمی اکبر جوجه که شعبه اصلی آن هم به شمار می رود در سال 1342 بعد از احداث جاده سراسری در شمال شهرستان گلوگاه افتتاح شد. این سبک جوجه کباب شده که با سس انار سرو می شود آنقدر مورد استقبال مردم قرار گرفت.که منجر به ثبت نام و نشان تجاری و افتتاح مجموعه رستورانهای زنجیره ای اکبر جوجه شد رسنورانهای اکبر جوجه به جز شعب تقلبیش که با استفاده از نام این برند خوشنام غذا سرو می کنند در تمامی شهرهای مازندران،گلستان،سمنان و...شعبه دارد.می گویند برای درست کردن کباب اکبر جوجه ابتدا جوجه ها را در آب لیمو و نمک و آب می خوابانندبعد از مزه دار شدن ،جوجه ها را نیم پز کرده در ماهیتابه ای گود و بزرگ با روغن فراوان سرخ می کنند تا کاملا طلایی شود و بعد آن را با برنج خوش عطر شمال و رب انار که چاشنی و مکمل این غذا است و طرفداران زیادی دارد سرو می کنند.

اشتراک گذاری